De fundamenten van HOEK architecture & preservation AIA

André J. W. Hoek is een geregistreerd SBA architect en is sinds 1993 ingeschreven in het wettelijk beschermde Nederlands Architectenregister. Na bijna 20 jaar lidmaatschap van de BNA ( Bond Nederlandse Architecten /Brancevereniging Nederlandse Architecten ) is Andre Hoek eind 2014 overgestapt naar een internationaal en vakinhoudelijk breder georienteerde echte beroepsvereniging van architecten en geregistreerd lid van de AIA (American Institute of Architects). Sinds november 2014 is Andre Hoek ook geregistreerd als architect in New York State en in het bezit van een volledige USA architecten licentie/vergunning. De werkzaamheden in de USA zijn breed en gevarieerd maar richten zich voornamelijk op het veelvuldig aanwezige Nederlandse erfgoed aan de East Coast USA. Ervaring in het buitenland verrijkt de kennis enorm en geeft de opdrachtgever meer mogelijkheden om gezamenlijk buiten de standaard kaders te denken.

De bouwkundige kennis is inmiddels zeer breed gevormd met daarnaast ook veel kennis van techniek. André is daarmee een gewaardeerde vraagbaak en gesprekspartner voor de uitvoerenden op de bouwplaats. Samen lossen we vraagstukken op en maken er met elkaar een leuk en mooi werk van waar iedere betrokkene tevreden over kan zijn.

Tevens is Andre geassiocieerd lid van de Vakgroep Groen Erfgoed om ook binnen het 'rode' (bouwkundige) deel van ons groene erfgoed professioneel te kunnen werken. Met name de overgangsgebieden tussen tuin en huis is daarbij een echte specialiteit in de vorm van tuinhuizen, koetshuizen, kassen, oranjerieen en andere bouwkundig en tuin gerelateerde objecten. De overgang tussen binnen en buiten kan gezien worden als een echte specialiteit.

Vrijwilligerswerk op het gebied van Cultureel Erfgoed maakt ook een belangrijk deel uit van de tijdsbesteding in de vorm van advies, bestuurswerk en ondersteuning anderszins.

Om kennis te verspreiden en interesse in ons erfgoed te promoten geeft André Hoek regelmatig lezingen voor belangstellenden en verenigingen. Ook het verzorgen van gastcolleges op universiteiten in binnen en buitenland is een deel van de bezigheden en daarnaast geeft hij ook al jaren colleges en afstudeerbegeleiding als hoofddocent op de Hogeschool Utrecht binnen de post HBO opleidingen Bouwhistorie & Restauratie en de HBO opleiding Monumentenzorg in de praktijk.

Werkzaamheden worden aangenomen voor particulieren, overheden, bedrijven, aannemers, onwikkelaars, stichtingen, etc.

Een opdracht is nooit te klein als het maar een zekere uitdaging in zich heeft.

Een bijzondere oplossing voor comfort, nieuwbouw, een kleine verbouw, restauratie, onderhoudsproblematiek, verduurzaming, Het maakt mij niet uit. Het is allemaal leuk! Mijn plezier zit voornamelijk in het geven van een goed advies voor u, dat verrast en aanspreekt en ook nog eens goed realiseerbaar blijkt.

Ook voor het oplossen van 'onmogelijke' bouwkundige problemen bent u aan het juiste adres. De aanwezige kennis van bouwkundige details en uitvoeringsmogelijkheden is groter dan gemiddeld door jarenlange ervaring en een grondige en praktische bouwkundig technische achtergrond. U krijgt daarmee een architect die in principe ook alles zelf zou kunnen maken. Een goede degelijke bouwkundige kwaliteit in combinatie met hoogwaardige moderne architectuur kan beslist heel goed samen gaan.

Het eerste gesprek is altijd vrijblijvend, en desnoods het volgende ook. Pas wanneer u zeker bent van uw keuze gaan we samen aan het werk om er iets moois van te maken.

Het werk van HOEK architecture & preservation kenmerkt zich door een voortdurende zoektocht naar verstilling en schoonheid.

Doel is een plek te creëren waarin de mens zich veilig voelt en tot rust komt,

Want de wereld om ons heen is immers al druk genoeg.

Hoewel de context van een opdracht meestal een bestaande omgeving omvat, is het de kunst om daaraan een transformatie of reconstructie te geven vanuit de tegenwoordige tijd. Bij monumenten gaat het vaak om het terugbrengen van de oorspronkelijke sfeer maar ook bij een niet-monument is heel veel mogelijk om de plek voor de mens als individu of groep beter te maken.

De ervaring van de plek staat altijd centraal in het architectonisch ontwerp. Het gaat om het totaal,

De wens van de opdrachtgever is mijn uitgangspunt, binnen het budget maar dan ook binnen de technische mogelijkheden. Het is altijd UW vraag waar naar geluisterd wordt.


De zoektocht bij het ontwerpen gaat over sfeer en de ‘ziel’ van het gebouw, het interieur of de tuin.


De uitvoering van het werk gaat plezierig voor alle partijen en we maken er met elkaar iets moois van.